Skryté příčiny hormonálních poruch – Tuk

Možná jste už četli můj článek o Inzulinové rezistenci (zde), kterým jsem začala tuto sérii, kde chci ukázat, že hormonální nerovnováha nespadne jen tak z nebe, ale je to většinou důsledek našich dlouhodobých návyků. 

Nechci opomíjet genetiku, která zejména v případě endometriózy a myomů, vliv má. Je to větší výzva, změny jsou potřeba radikálnější. To je moje zkušenost a také znalost epigenetiky a síly transformace. Dědičné programy je potřeba poznat a přepsat. To není záležitost na víkend, někdy ani na měsíc. Ale jde to. Co mohu změnit snadněji, je výběr potravin, které chci jíst.

Všichni žijeme ve společnosti, kde je náš jídelníček ovlivňovaný zbytkem společnosti. Jak to? Mluvím konkrétně o potravinářském průmyslu. To, o čem dnes budu psát, je “nízkotučná dieta”, která je nám vštěpována už od útlého dětství. A s ním také přichází náš pověstný “strašák” – cholesterol. 

Abychom pochopili, kde se vzal cholesterol jako nepřítel, nahlédněme spolu do historie. Na tom, jak vypadá náš dnešní západní svět, má největší podíl Amerika. Právě tam, došlo v 19tém století k “vývoji” rostlinných olejů, které do té doby nebyly na vaření používány. Byla to nově vzniklá firma, která začala jako továrna na mýdlo, ale z důvodu touhy po vyšším profitu, začali používat levnější a levnější oleje (rostlinné). Jednoho dne je napadlo, že by levný olej z bavlny mohli prodávat i jako potravinu. To nebylo jen tak možné, protože olej byl silně toxický, pro lidi i pro zvířata. To je však nezastavilo. Spojili se s německým chemikem Edwinem Kayserem, který vymyslel proces, jak toxicitu snížit na úroveň, v které může jít olej na trh, jako potravina. To jednoho dne prošlo a tato veliká, dnes mezinárodní společnost, zaplatila nejdražší marketingovou akci té doby na propagaci jejich produktů ve všech odvětvích, které si dokážete představit. I v prostředí nutričního vzdělávání! Na světě byl margarín a další produkty, které byly levnější a propagovány jako zdravější tuky!  

Co do té doby, od vzniku lidstva, lidé konzumovali? 

Zejména živočišný tuk! Také kokosový a olivový. Záleželo, kde jste žili.

Dám vám jednu šokující informaci! Od této doby (50-60tá léta 20 století) můžeme datovat i vznik srdečně – cévních onemocnění, která do té doby neexistovala! Jejich procento v populaci stoupá a jsou strašákem lidí mnoha generací. 

A teď jsem tu já a vy a mnoho žen (i mužů) s hormonální nerovnováhou. Cysty, myomy, opakované potrácení, neschopnost počít, fibroidy, menstruační poruchy, problémy štítné žlázy, ale také deprese a úzkosti. Tyto a jiné symptomy a diagnózy mají společného jmenovatele. A tím je hormonální nerovnováha. 

Co je stavebním kamenem pohlavních hormonů? Nasycený tuk. 

Jaké tuky obsahuje každá buňka vašeho těla? Nasycený tuk.

Co je hlavní součástí vašeho mozku? Nasycený tuk.

Cholesterolový strašák, který byl uměle vybudovaný, způsobil přechod lidí na zejména rostlinné tuky (slunečnicový, sojový, řepkový aj.) které nejen že neposkytují “správné” cihličky ke stavbě buněk, ale zároveň způsobují chronický zánět v těle. Stačí se podívat na poměr Omega 6 a Omega 3. To má ohromný vliv na náš hormonální systém! A nejen na něj samozřejmě.

Tělo vydrží neuvěřitelně mnoho, ale ne napořád.

Kde tedy najdeme nasycené tuky? Sádlo, máslo, ghí, kachní sádlo, hovězí tuk, rybí tuk a kokosový tuk. Jak už bylo zmíněno, kokosový tuk a olivový olej je také v pořádku a je to dobrá volba pro vegetariány/ky a vegany/ky.

Mimochodem, vaše faldíky jsou způsobené příjmem sacharidů, nikoli tuků.

O tom, jaká je opravdová příčina aterosklerózy (kornatění tepen) vám napíšu příště. Zaslouží si to celý článek. 

Zajímá vás toto téma? Více historických detailů zde.

Přeji vám svobodnou mysl!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *